Het Betuws 

Oorlogsverhaal

De natuurlijke grenzen van de Betuwe hebben er voor gezorgd dat hier veel geschiedenis is geschreven. Zo had het grote Romeinse rijk hier haar limes. In de opvolgende eeuwen bleef ons gebied midden in het strijdtoneel om de grenzen te bewaken en hier was ook altijd de strijd tegen de natuur. Altijd weer de rivieren die buiten haar oevers traden en het eeuwige gevecht tegen het hoge water.
Dit alles heeft de Betuwenaar ervaren, meegemaakt en gevormd tot wat deze nu is. Een hard werkend volk dat bij tegenslagen de schouders er weer onder zet en doorgaat met overleven, die zwijgzaam zijn ding doet en zonder uitgebreid protest de vele veranderingen en invloeden van buitenaf accepteert.

Maar juist hier, hier in onze Betuwe ligt een bijzonder stuk geschiedenis dat nog nergens groots tot uiting komt. Vreemd, juist als je bekijkt hoe lang de Betuwe frontgebied was tijdens WO2. Ongekend wat zich hier in die tijd heeft afgespeeld.
Market Garden, Slag om Arnhem, het bombardement van Rotterdam en ga zo maar door. Deze gebeurtenissen staan voor veel mensen als ”high lights” als we het hebben over de 2e Wereld Oorlog.
Maar wat denkt u als wij u vertellen dat er nergens anders in west-Europa zo lang is gevochten als in de Betuwe? Het is hier maar liefs 198 dagen front linie geweest. Daarnaast zijn meer dan 60.000 bewoners geëvacueerd, heeft het grootste gedeelte onder water gestaan en is dit één van de meest beschadigde gebieden van heel Nederland geweest.

Brug-Nijmegen-opgeblazen-1940
Foto-van-uitgeschakelde-Britse-Sherman-tank-Sherman-Firefly-van-2nd-Ba
213148f3-9b90-457e-be18-4e17c6e59930

Een uniek gebied met een uniek stuk geschiedenis. Niet voor niets zijn er hier zo veel WO2 monumenten, markeringen, verzamelingen, historici en werkgroepen binnen de historische verenigingen. Allemaal deskundigen die stuk voor stuk een verhaal van de Betuwe tijdens WO2 kunnen vertellen. En deze geschiedenis dreigt onderbelicht te blijven. Wij willen al deze verhalen samenbrengen tot het Betuwse verhaal. Daarom hebben wij het initiatief genomen om het Betuwese oorlogsverhaal in ons museum te gaan vertellen aan de nieuwe generaties. Een museum over een uniek stuk geschiedenis.

Stichting Oorlogsmuseum Niemandsland stelt zich ten doel het in stand houden van het Oorlogsmuseum Niemandsland, het voor een breed publiek levend houden van de krijgsverrichtingen in de Betuwe ‘’nergens in Europa werd zo lang gevochten als hier”, de herinnering daaraan en de gevolgen daarvan voor de bevolking, het verzamelen en uitdragen van kennis door middel van onderzoek, educatieve projecten, presentaties en publieksactiviteiten alsmede het bieden van ontmoetingsplaatsen voor herdenken en voorts al het geen daarmee in de meest ruime zin verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Wij zijn altijd op zoek naar, oude foto’s, voorwerpen, materialen en verhalen over de Betuwe tijdens de 2e Wereld oorlog. Allemaal onderdelen die ons op weg kunnen helpen het onderbelichte verhaal onder de aandacht te krijgen. Daar hebben wij ook uw hulp bij nodig.
Helpt u ons de geschiedenis vast te leggen?