Met een omgebouwde GMC-truck brengt Oorlogsmuseum Niemandsland het verhaal van de WOII in de Betuwe naar het schoolplein.

Doneer via onze webshop

GMC-vrachtwagens werden tijdens de oorlog gebruikt om legermaterieel te vervoeren. We brengen de geschiedenis tot leven door een authentieke truck om te laten bouwen tot educatiedependance. Op interactieve wijze ontdekken leerlingen hoe de Tweede Wereldoorlog werd ervaren door de geallieerden, de Duitsers en de lokale bevolking in de Betuwe.

Doneer via onze webshop door op deze link te klikken en ons te steunen om dit project op de weg te krijgen.

 

 

Hoofddoelstelling
Het uitbreiden van ons educatieprogramma met een mobiele dependance waardoor we ons bereik vergroten. Door het restaureren van de GMC maken we het mogelijk om scholieren op laagdrempelige en speelse wijze een eerste indruk te geven van de oorlogstijd in de Betuwe.

Subdoelstellingen leerlingen:
– Kennismaken met de lokale geschiedenis, specifiek ‘het Betuwse verhaal 1944-1945’;
– Het beseffen wat de invloed van dit verhaal is geweest op hun woonomgeving;
– Een verbinding creëren van het lokale verhaal met het historisch verhaal van de Tweede Wereldoorlog;
– Ze stimuleren om op bezoek te gaan bij andere lokale erfgoedpartijen die het lokale verhaal vertellen.
Daarnaast de docent en school ondersteunen om het ‘’stoffige’’ imago van de geschiedenisles af te halen

Doelstellingen en beoogde resultaten

.

Beoogde resultaten
Het beoogde resultaat van dit plan is om:
1. De ooggetuigenverslagen van toen om te zetten naar een belevenis voor de leerlingen van nu en hier een ervaring van te maken.
2. Een vervoersmiddel te hebben die deze dependance van locatie A naar B kan brengen op een unieke manier. Deze speciale manier is het vervoerstuk zelf.
3. Er is niet alleen een vervoersmiddel maar ook is er een compleet historisch voertuig gerestaureerd die zelf al een uniek verhaal vertelt. Deze vrachtwagen is namelijk gebruikt door het Amerikaanse leger om zowel militairen als goederen de Betuwe in te krijgen in oktober 1944. Zie bijlage voor de historische context van dit voertuig.
4. We hopen met deze extra belevenis een groter bereik binnen de doelgroep te creëren. In 2019 hadden we in totaal 1000 leerlingen in ons museum. Met deze belevenis willen we dat aantal in het museum zeker gaan verdubbelen. En het bereik vergroten tot aan de gehele Betuwe en daarbuiten.
5. Naast de reguliere schoolklassen is er ook een mogelijkheid om deze dependance naar andere doelgroepen te rijden. Voorbeelden zijn: scouting uit de regio, familiedagen die iets extra’s willen toevoegen en zelfs evenementen die te maken hebben met dit thema.

Doneer via onze webshop om dit project te steunen door op deze link te klikken

04-04-2020

Update 5

We zijn weer even verder en het project begint al aardig vorm te krijgen.

Afgelopen donderdag en vrijdag (1 en 2 april) zijn de opnames geweest van de personages die op de truck komen.
Vooraf zijn we (Elwin van Alst Productions en vrijwilligers van Oorlogsmuseum Niemandsland) enorm druk geweest met de scripts en het zoeken naar de juiste acteurs. Van toneelspeler, filmacteur tot een beroemde acteur van de welbekende ‘’Soldaat van Oranje’’ mochten wij casten en filmen voor dit unieke project.

De truck zelf heeft iets vertraging opgelopen i.v.m. uitval bij het vrachtwagenbedrijf door ”Corona” en er was even een kleine tegenvaller tijdens de motorrevisie. Beide zaken zijn weer opgepakt en daar wordt deze maand hard aan gewerkt.

 

Hier onder wat foto’s van enkele acteurs.

Film: Elwin van Alst productions

Foto’s: Funksterrshoots Photography

 

Blijf ons volgen op FB, INSTA of via onze website voor de updates van dit project en overige zaken.

06-02-2021

Update 4

We hebben de 80% deadline gehaald.

Wat goed dat jullie allemaal gedoneerd hebben. Dit helpt enorm om dit project op de weg te krijgen.
We hebben wel geen 100% gehaald maar met deze 80% kunnen we al bijna de helft van alle werkboekjes bekostigen.
Als jullie toch nog willen steunen, om toch deze 100% te halen, dan is een donatie zeker nog welkom. Iedere 3 euro is weer een nieuw werkboekje waard.

Help ons nog even met deze laatste loodjes om de 100% te halen zodat we met dit bedrag al 50% van alle werkboekjes kunnen bekostigen.

 

02-02-2021.

Update 3
Nog 5 dagen en dan is de crowdfundingcampagne ten einde. Op de Voordekunst website.

We moeten 80% halen om de funding overgemaakt te krijgen. Helpt u nog mee om de overige 25% binnen te halen?
Deel het in uw kring of wilt u zelf nog een donatie doen. Alle beetjes helpen.

Het verhaal van de vrijheid is nu belangrijker dan ooit. Helpt u ook mee?
We brengen de geschiedenis tot leven door deze authentieke truck om te laten bouwen tot educatiedependance. Op interactieve wijze ontdekken leerlingen hoe de Tweede Wereldoorlog werd ervaren door de geallieerden, de Duitsers en de lokale bevolking in de Betuwe.

Het is van grootbelang om de jeugd te vertellen dat de Tweede Wereldoorlog, hier in de regio, een belangrijke rol heeft gespeeld.
Zeker in deze tijd van de pandemie, is het verhaal van vrijheid belangrijker dan ooit.

Om dit unieke projectrond te krijgen hebben we voldoende geld nodig, we zitten op 55% van het streefbedrag (€10.000,-) en hopen dat u ons nog kunt en wilt helpen.

 

25-01-2021
Update 2.

We zitten bijna op de 50% van het streef bedrag. Bedankt allemaal.

We willen graag wat leuke reacties met jullie delen die donateurs hier hebben achtergelaten.

– Ik had graag als kind meer geweten over de geschiedenis van de Betuwe in oorlogstijd. Dit innovatieve project brengt het pas echt tot leven.
– Heel mooi om vandaag belangrijke waarden in het leven hoog te houden: vrijheid en respect.
– Het verhaal van de Betuwe in 1944-1945 is nog steeds onderbelicht. Elk initiatief om dit meer vorm te geven kan op onze medewerking rekenen. Polentocht Driel.

Deze week willen we jullie wat beeld materiaal laten zien van de truck die momenteel in restauratie staat.
Wat is er al aan gebeurd: Het remsysteem is vernieuwd, de velgen zijn gestraald en nieuwe banden erop gelegd en de elektra is nieuw getrokken.
Wat er de komende tijd nog gaat gebeuren is: De motor ligt ter revisie samen met de bak en het chassis met de cabine staat klaar om gestraald te worden. Zie de foto’s.

Naast uw donatie willen we u ook vragen om te blijven praten over dit project en dit met vele mensen te delen. U bent namelijk een belangrijke schakel voor ons om te helpen dit project succesvol af te ronden.

Nogmaals bedankt voor alle donaties en we zien graag de overige 55% aangevuld worden door mensen die dit project een warm hart toedragen.

 

Motor eruit, nieuw kleurtje erop

Motor staat klaar om gereviseerd te worden.

De velgen hebben al een nieuw kleurtje, nu de rest nog

 

 

18-01-2021
Update 1.
De 20% target is gehaald. Dank allen

De 20% target is gehaald. Dit is mede door de vele donateurs die al hebben gedoneerd. Hier zijn wij dan ook erg blij mee. Dank en hulde aan al deze donateurs.

We hebben vele leuke reacties mogen ontvangen zoals:

– Omdat we in vrijheid kunnen leven, onze ouders en voorouders hebben hier hard voor gewerkt en vele hun leven gegeven daarom steunen wij dit.
– Wat n prachtig project en bewonderenswaardig hoe gedreven de mensen zijn die dit mogelijk maken en uitdenken! Lest we Forget.
– Organisatoren werken voor belang voor historie Gendt en omstreken.
– Om de verschrikkelijke tijd die in de oorlogsjaren en vooral in de Betuwe levendig te houden en de geschiedenis door te geven aan onze jeugd.
Dit geeft onze organisatie zeker een steuntje in de rug.

Naast uw donatie willen we u ook vragen om te blijven praten over dit project en dit met vele mensen te delen. U bent namelijk een belangrijke schakel voor ons om te helpen dit project succesvol af te ronden.

Momenteel zijn we hard aan het werk voor de verfilming van de personages. In de 3e week van februari worden de acteurs gefilmd om het project een gezicht te geven.
Ook word er al hard geklust aan de vrachtwagen. Komende week gaan we er wat foto’s van maken zodat we deze met jullie kunnen delen.
De educatie inhoud begint ook al aardige vorm te krijgen. Komende weken wordt er hard aan gewerkt om dit op tijd af te krijgen.

De deadline van het hele project is 2 april 2021 (o.v. van de corona maatregelen). De datum dat de Betuwe 76 jaar geleden bevrijd werd.

Nogmaals bedankt voor alle donaties en we zien graag de overige 80% aangevuld worden door mensen die dit project een warm hart toedragen.